Sosyal Medya

Dünya

İsrail’de faşist devlet çatlağı

İsrail’de aşırı sağcı Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ‘Yahudi Ulus Devleti’ yasa tasarında inadı koalisyon hükümetini dağılmasına neden oldu.



Yasaya karşı sert muhalefet eden koalisyon ortaklarından YeÅŸ Atid Partisi lideri Yair Lapid ile liberal parti Hatnua lideri Tzipi Livni’yi kabineden atan Netanyahu, güven oyu için gereken 61 oyu kaybedince erken seçim kararı aldı.
Netanyahu, ülkede yaÅŸayan Arapları ikinci sınıf vatandaÅŸ konumuna getiren ve devletin demokratik kimliÄŸini bir yana bırakarak dini kimliÄŸini önce çıkaran Yahudi Ulus Devleti yasasını Lapid ve Livni’nin muhalefetine raÄŸmen bakanlar kurulundan geçirmiÅŸti. Lapid ve Livni'nin eleÅŸtirilerini sertleÅŸtirmesi üzerine önceki gün “Bakanların eÅŸi görülmemiÅŸ davranış ÅŸekli sürerse seçim kaçınılmaz olacaktır” diyen Netanyahu erken seçim sinyali vermiÅŸti. Netanyahu, dün koalisyon ortağı iki parti liderini kabineden atıldığını ve parlamentoyu feshedip erken seçim kararı alacaklarını açıkladı. 
KORKAKÇA BÄ°R HAREKET
Netanyahu, erken seçim kararını açıklarken, Lapid ve Livni'yi suçladı. Lapid liderliÄŸini yaptığı YeÅŸ Atid Partisi ise yaptığı açıklamada “Netanyahu’nun Bakanların görevine son verilmesi korkakça bir hareket ve kontrolün kaybedilmesinden baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildir” ifadesine yer verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.